To my startpage

-------------------------------

On this page I will collect a sort of "best of german recipes". I hope you will discover something good you didn´t met before.

Table of contents

* Dresdner Eierschecke

-------------------------------

The "Eierschecke" is a cake origin in the state of saxony. This recipe is the Dresden (capital city of saxony) way to cook it, but -- as typical for every popular recipe -- every housewife has her own personal variation.

Dresdner Eierschecke

Teig:
(Mürbeteig:)
200g Mehl
1/2P Backpulver
100g Zucker
  1  Ei
100g Margarine
  oder
(Hefeteig:)
500g Mehl
 40g Hefe
 80g Zucker
1/4l lauwarme Milch
 80g Butter
  1  Ei
  1  Prise Salz

Quarkmasse:
500g Quark
  1  Ei
125g Zucker
     abgeriebene Zitronenschale
     nach Geschmack:
1/2P Vanillinpuddingpulver
 50g Rosinen

Eierschecke:
     Vanille-, Sahne- oder Mandelpudding
      (gekocht und abgekühlt)
3-4  Eier
150g Butter
150g Zucker
Aus den angegebene Zutaten entweder einen Mürbeteig (kalt stellen) oder einen Hefeteig (abgedeckt an warmem Ort gehen lassen) kneten, in einer Springform ausrollen und mit einem hohen Rand versehen.
Für die Quarkmasse alle Zutaten verrühren und auf dem Teig glattstreichen.
Eigelbe, Butter und Zucker mit dem Handrührgerät schaumig schlagen und löffelweise den vorher gekochten und abgekühl- ten Pudding zugeben. Von den Eiklar geschlagenen Eischnee vorsichtig unterheben, die Masse auf den Quark gießen und eventuell mit Mandelsplittern betreuen.
Eierschecke bei Mittelhitze 50 - 60 min. backen, bis sie gold- braun ist. (Vorsicht mit der Oberhitze umgehen, da die Eier- schecke schnell braun wird, obwohl sie im Inneren noch flüssig ist! Eventuell nach einiger Zeit Aluminiumfolie auf den Ku- chen legen.)

Dresdner Eierschecke

dough:
(short pastry:)
200g flour
1/2  package baking-powder
100g sugar
  1  egg
100g margarine
  or
(yeast dough:)
500g flour
 40g yeast
 80g sugar
1/4l lukewarm milk
 80g butter
  1  egg
  1  pinch salt

quarkmixture:
500g quark
  1  egg
125g sugar
     lemon peeling
     nach Geschmack:
1/2P vanilla blancmange powder
 50g raisin

Eierschecke:
     vanilla, cream, or almond blancmange
      (boild und cooled)
3-4  eggs
150g butter
150g sugar
Prepare a shart pastry (keep at a cool place) or a yeast dough (let it rise covered at a warm place), knead it, roll it out into the sprint form, and make a high border.
Mix all ingredients of the quarkmixture and fill it over the dough/pastry and make a plain surface.
Beat the egg-whites, butter, and sugar 'till it is frothy and add - spoon by spoon - the boiled and cooled blancmange. Mix in carefully the stiffly beaten egg-white of the eggs, fill this mixture over the quarkmixture and place some almond splinter on top of it, if you like.
Bake the Eierschecke with middle heating for 50 to 60 min, 'till it is goldenbrown.
(Warning: If you use upper heating your Eicherschecke could get to fast goldenbrown on the topping while the innerpart is still fluid. Try to place aluminium foil on the cake after a short term.)

-------------------------------

To my startpage

-------------------------------