On this page I will collect a sort of "best of german recipes". I hope you will discover something good you didn´t met before. |
The "Eierschecke" is a cake origin in the state of saxony. This recipe is the Dresden (capital city of saxony) way to cook it, but -- as typical for every popular recipe -- every housewife has her own personal variation. |
Dresdner EierscheckeTeig: (Mürbeteig:) 200g Mehl 1/2P Backpulver 100g Zucker 1 Ei 100g Margarine oder (Hefeteig:) 500g Mehl 40g Hefe 80g Zucker 1/4l lauwarme Milch 80g Butter 1 Ei 1 Prise Salz Quarkmasse: 500g Quark 1 Ei 125g Zucker abgeriebene Zitronenschale nach Geschmack: 1/2P Vanillinpuddingpulver 50g Rosinen Eierschecke: Vanille-, Sahne- oder Mandelpudding (gekocht und abgekühlt) 3-4 Eier 150g Butter 150g ZuckerAus den angegebene Zutaten entweder einen Mürbeteig (kalt stellen) oder einen Hefeteig (abgedeckt an warmem Ort gehen lassen) kneten, in einer Springform ausrollen und mit einem hohen Rand versehen. Für die Quarkmasse alle Zutaten verrühren und auf dem Teig glattstreichen. Eigelbe, Butter und Zucker mit dem Handrührgerät schaumig schlagen und löffelweise den vorher gekochten und abgekühl- ten Pudding zugeben. Von den Eiklar geschlagenen Eischnee vorsichtig unterheben, die Masse auf den Quark gießen und eventuell mit Mandelsplittern betreuen. Eierschecke bei Mittelhitze 50 - 60 min. backen, bis sie gold- braun ist. (Vorsicht mit der Oberhitze umgehen, da die Eier- schecke schnell braun wird, obwohl sie im Inneren noch flüssig ist! Eventuell nach einiger Zeit Aluminiumfolie auf den Ku- chen legen.) |
Dresdner Eierscheckedough: (short pastry:) 200g flour 1/2 package baking-powder 100g sugar 1 egg 100g margarine or (yeast dough:) 500g flour 40g yeast 80g sugar 1/4l lukewarm milk 80g butter 1 egg 1 pinch salt quarkmixture: 500g quark 1 egg 125g sugar lemon peeling nach Geschmack: 1/2P vanilla blancmange powder 50g raisin Eierschecke: vanilla, cream, or almond blancmange (boild und cooled) 3-4 eggs 150g butter 150g sugarPrepare a shart pastry (keep at a cool place) or a yeast dough (let it rise covered at a warm place), knead it, roll it out into the sprint form, and make a high border. Mix all ingredients of the quarkmixture and fill it over the dough/pastry and make a plain surface. Beat the egg-whites, butter, and sugar 'till it is frothy and add - spoon by spoon - the boiled and cooled blancmange. Mix in carefully the stiffly beaten egg-white of the eggs, fill this mixture over the quarkmixture and place some almond splinter on top of it, if you like. Bake the Eierschecke with middle heating for 50 to 60 min, 'till it is goldenbrown. (Warning: If you use upper heating your Eicherschecke could get to fast goldenbrown on the topping while the innerpart is still fluid. Try to place aluminium foil on the cake after a short term.) |